ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Kampa

Zeleň
Kontakty


Praha 1





Přístupnost objektů
Obtížný povrch ANO Obtížný sklon ANO Bezbariérový vstup hlavním vchodem NE Bezbariérový vstup bočním vchodem NE Schody NE Točité schodiště NE Výtah běžný NE Plošina nebo výtah jen pro osoby s omezenou schopností pohybu NE Ližiny nebo rampa NE Úzké dveře nebo průjezdy NE Přístupná toaleta NE Částečně přístupná toaleta ANO Nepřístupná toaleta ANO

Popis:

Kampa je malý ostrov, který od Malé Strany oddělil umělý vltavský kanál Čertovka. Výstavbou Čertovky se umožnila regulace průtoku vody pro mlýny, z nichž se do současnosti tři dochovaly. Jedním z nich je Sovův mlýn, kde dnes, po rozsáhlé rekonstrukci a moderní dostavbě, sídlí muzeum se sbírkami výtvarných děl 20. století. Park Kampa slouží k relaxaci zejména rodinám s dětmi a zároveň je místem konání venkovních kulturních akcí.

Přístupové cesty

Přestože samotný park je převážně v rovině bez výraznějších komplikací, přístup do něj je poměrně problematický. Kampa je obklopená malostranskými uličkami s hrubou historickou dlažbou. Chodníky jsou většinou  úzké a některé úseky je třeba překonat po silnici, provoz je však obvykle velmi mírný.  Nejbližší tramvajová zastávka Hellichova (před kostelem Panny Marie Vítězné) v ulici Karmelitská ve směru z Malostranského náměstí je částečně přístupná. Přilehlý přechod je bezbariérově upravený, povrch ulice však tvoří hrubá dlažba, navíc je třeba překonat koleje. Protilehlá tramvajová zastávka je rovněž částečně přístupná a je umístěna blíže k Újezdu. Od zastávky vedou k parku ulice Hellichova a Nosticova, dále trasa pokračuje přes Nosticovu zahradu, od jejíž vstupní brány se cesta svažuje ve sklonu 7 %. Ze zahrady s asfaltovými pěšinami vede přes Čertovku do parku Kampa mostek se sklonem až 10 %.

Přístup do jižního cípu parku je možný ulicí Říční, která směrem k Újezdu mírně stoupá, chodníky s výrazným příčným sklonem jsou natolik úzké, že je nutné část trasy překonat po silnici s hrubou dlažbou.

Areál

Podlouhlý areál s rozsáhlými travnatými plochami a solitérní výsadbou stromů je celý v rovině bez významnějších sklonů. Pěšiny jsou asfaltové s občasnými prasklinami. Výjimkou je úsek u Lichtenštejnského paláce, kde cesta s hrubým dlážděným povrchem od zástavby v ulici Na Kampě směrem do parku stoupá v mírném sklonu 5 %. 

Posezení na lavičkách a krásnou vyhlídku na řeku i Karlův most nabízí prostor u východní cihlové zídky (výška 97 cm) mezi Lichtenštejnským palácem a Sovovým mlýnem. Vstup do přilehlé restaurace je z tohoto místa bariérový (-25 schodů).  Lepší přístup je přes dvůr Sovova mlýna, který je však opatřený velmi hrubou dlažbou, navíc je zde sklon až 8 %.

Součástí parku je otevřená výtvarná dílna Salla Terrena ve dvou oddělených objektech a dětské hřiště.

Park Kampa je volně přístupný veřejnosti po celý rok.

Hygienické zázemí

Přístupná kabina (dveře šířka 80 cm; kabina šířka 183 cm, hloubka 199 cm), která se nachází v blízkosti Sovova mlýna, je umístěná v objektu hygienického zázemí s nevhodně řešenou rampou před vstupem, proto je hodnocena jako WC II. Strmá přímá rampa (sklon 15 %, šířka 175 cm, délka 350 cm) bez madla má povrch z dlažby. Vstupní jednokřídlé dveře (šířka 93 cm) se otevírají směrem ven a vedou do předsíně (šířka 162 cm, hloubka 271 cm). Jednokřídlé dveře do WC jsou označené a otevírají se mechanicky směrem ven. Přístup k míse z pohledu od vstupu do kabiny je zprava. Prostor pro vozík vedle WC mísy je dostatečný (šířka 93 cm). Toaletní mísa je vybavena dvěma sklopnými madly.

Parkování

Vyhrazené parkovací stání pro osoby s omezenou schopností pohybu není v blízkém okolí k dispozici.

Galerie:
Kampa   Kampa   Kampa   Kampa   Kampa   Kampa   Kampa   Kampa   Kampa   Kampa   Kampa   Kampa   Kampa
Mapa