ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Čelakovského sady

Zeleň
Kontakty


Praha 1





Přístupnost objektů
Obtížný povrch ANO Obtížný sklon ANO Bezbariérový vstup hlavním vchodem ANO Bezbariérový vstup bočním vchodem ANO Schody ANO Točité schodiště NE Výtah běžný NE Plošina nebo výtah jen pro osoby s omezenou schopností pohybu NE Ližiny nebo rampa NE Úzké dveře nebo průjezdy NE Přístupná toaleta NE Částečně přístupná toaleta NE Nepřístupná toaleta NE

Popis:

Čelakovského sady přiléhají k budově Národního muzea z jižní a východní strany, mezi ulicemi Vinohradská, Legerova, Škrétova a Mezibranská.

Přístupové cesty

Z nástupiště stanice metra Muzeum linky A vede přístup do sadů od výtahu ústícího na uliční úroveň při Vinohradské třídě. Od výtahového kiosku stoupá cesta pro pěší podél zadní (východní) strany budovy Národního muzea. Chodník má dva úseky ve výraznějším sklonu (až 8 %) a povrch z hrubší kamenné dlažby.

Výstup do sadů z vestibulu stanice metra po pravé straně budovy Národního muzea vede po víceramenném schodišti, na jehož podestách jsou vstupy na běžná WC.  

Cesta, která směřuje od průčelí budovy Národního muzea středem jižní části parku až k průchodu pod vozovkou v ulici Legerova, z počátku ostřeji stoupá (sklon až 10 %).

Z nároží ulic Mezibranská a Čelakovského sady vede do parku přechod se sníženým obrubníkem, navazující parkový chodník má však v tomto místě výrazné poruchy asfaltového povrchu.

Dále v ulici Čelakovského sady sestupuje do jihovýchodního cípu parku dlouhé schodiště (-18 schodů), které navazuje na neupravený přechod (obrubník výška 8–10 cm) z ulice Škrétova. Schodiště lze obejít, cesta se však prudce svažuje (sklon až 17 %).

Areál

Areál má po nedávné revitalizaci pěknou parkovou úpravu. Travnaté plochy s výsadbou stromů a keřů doplňují květinové záhony. Středové cesty, podél nichž jsou rozmístěné lavičky, májí povrch z hrubší kamenné dlažby a místy podélný sklon (max. 8 %). Obvodový chodník, který ohraničuje park při ulici Mezibranská je asfaltový s poruchami.

Hygienické zázemí

Hygienické zázemí není součástí areálu. Veřejné toalety ve stanici metra Muzeum jsou pouze běžné se vstupem z podesty mezi dvěma schodišti.

Parkování

Dvě vyhrazená parkovací stání se nacházejí při křížení ulice Wilsonova a Václavského náměstí.

Galerie:
Čelakovského sady   Čelakovského sady   Čelakovského sady   Čelakovského sady
Mapa