ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Centrální park Stodůlky

Kontakty


Praha 5





Popis:

mapa centralni park stodulkyPřestože Centrální park městské části Prahy 13 nemá žádnou historickou dominantu a donedávna býval nehostinným místem zarostlým plevelem, je dnes skutečnou oázou nejen pro obyvatele okolních sídlišť. Relaxační zónu s moderním duchem využívají všechny generace k procházkám podél Prokopského potoka, sportovním aktivitám či posedávání na lavičkách pod stromy.

Kudy do parku:

Nejlepší přístupová cesta do Centrálního parku vede od stanice metra Hůrka po značené vozíčkářské trase Klubu českých turistů. Stezka klesá od metra v podélném sklonu 6 – 8 % k točité lávce přes ulici Pod Hranicí a pokračuje dále podél severní hráze Nepomuckého rybníka celým parkem až ke KD Mlejn. Zpět se vrací po jižní straně kolem rybníků na Sluneční náměstí. Celá trasa měří více než šest kilometrů a je značena červeně, tedy jako středně obtížná. Povrch cesty má různou kvalitu a je tvořen několika materiály – asfaltem, zpevněným mlatovým povrchem i dlažbou.
Vjezd do parku je povolen pouze dopravní obsluze a v okolí není žádné vyhrazené místo pro držitele průkazu ZTP. Parkoviště v okolí jsou pak určena především rezidentům.

Centrální park – středová část

Osu parku tvoří Prokopský potok s vodními nádržemi. Kolem se rozprostírá otevřená sportovní zóna se dvěma hřišti, Kuželkárnou, areálky pro pétanque a bruslařskou dráhou.
Pikniková loučka v sousedství Kuželkárny s akátovými lehátky je optimálním místem k odpočinku. Přístup sem je však možný pouze po trávě.
Velké kruhové hřiště najdou děti na severní straně Nepomuckého rybníka. Herní prvky doplňují keramické skulptury „Táta a Máma" z atelieru manželů Koláčkových.

Rybáři na vozíku najdou na břehu Nepomuckého rybníka vyhrazené místo s dlážděným přístupovým chodníkem v prudším sklonu až 16 %, který odbočuje ze značené vozíčkářské trasy na jižní hranici parku. Hráz Nepomuckého rybníka zdobí skulptura z dubového dřeva „Posedátko" sochaře Čestmíra Sušky. Podél umělého meandru, který se nachází ve svahu jižně od Nepomuckého rybníka, jsou od stejného autora rozmístěny čtyři mramorové sochy ve tvaru mušlí a šneků, inspirované fosilními nálezy z nedalekého Prokopského údolí. Současně také odkazují na svatojakubskou mušli, kterou má Praha 13 ve znaku. Prostor s meandrem je přístupný pouze po trávě.
Severní hranici parku tvoří Alej Evropské unie, dvojité platanové stromořadí. První řada stromů byla vysazena v květnu 2000. Druhou řadu stromů vysázeli velvyslanci členských zemí EU, Polska, Maďarska a Slovenska před referendem o vstupu České republiky do EU v roce 2003 jako symbol společné Evropy. Třída s výhledem na kostel sv. Jakuba má na obou koncích sklon 8 %, jinak je cesta rovná se zámkovou dlažbou a hladkým asfaltovým pruhem. Po celé délce aleje jsou umístěné lavičky.

Centrální park – západní část

V západním cípu Centrálního parku, který má odpočinkový ráz, se nachází příjemné minigolfové hřiště. Pro veřejnost je otevřené zdarma od začátku dubna do konce listopadu. (Příležitostní hráči si mohou vypůjčit golfové hole v blízkém KD Mlejn.) Na sportoviště navazuje malé dětské hřišťátko, umístěné na trávníku.
Ke KD Mlejn vede z parku asfaltová cesta podchodem pod rušnou Oistrachovou ulicí, za nímž táhle stoupá ve sklonu 10 – 12 %.

Galerie:
Centrální park Stodůlky   Centrální park Stodůlky   Centrální park Stodůlky   Centrální park Stodůlky   Centrální park Stodůlky   Centrální park Stodůlky   Centrální park Stodůlky   Centrální park Stodůlky   Centrální park Stodůlky   Centrální park Stodůlky   Centrální park Stodůlky   Centrální park Stodůlky   Centrální park Stodůlky   Centrální park Stodůlky   Centrální park Stodůlky   Centrální park Stodůlky   Centrální park Stodůlky   Centrální park Stodůlky   Centrální park Stodůlky
Související objekty:
Mapa