ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Valdštejnská zahrada

Zeleň
Kontakty


Praha 1





Přístupnost objektů
Obtížný povrch NE Obtížný sklon ANO Bezbariérový vstup hlavním vchodem NE Bezbariérový vstup bočním vchodem ANO Schody ANO Točité schodiště NE Výtah běžný NE Plošina nebo výtah jen pro osoby s omezenou schopností pohybu NE Ližiny nebo rampa NE Úzké dveře nebo průjezdy NE Přístupná toaleta NE Částečně přístupná toaleta ANO Nepřístupná toaleta ANO

Popis:

Barokní Valdštejnská zahrada patří mezi nejkrásnější pražská odpočinková místa. Nachází se na Malé Straně a navazuje na Valdštejnský palác, který je sídlem Senátu České republiky.

Přístupové cesty

Přístup do zahrady z Valdštejnského náměstí je bariérový. Samotné náměstí má povrch z hrubé historické dlažby s širokými spárami. Z nádvoří Valdštejnského paláce pak vede do zahrady krátké schodiště (-8 a -3 schody).

Vstup, který vede do zadní části zahrady z Klárova (u bariérové stanice metra Malostranská a stejnojmenné částečně přístupné zastávky tramvaje), je podstatně lepší. Avšak i zde je úsek přístupové cesty tvořený hrubou historickou dlažbou se sklonem 5 %. V masivní jednokřídlé brance (šířka 90 cm) je kamenný práh (výška 4 cm). Dále už pokračuje zahradou pěšina s mozaikovým a mlatovým povrchem.

Třetí vstup Valdštejnské zahrady tvoří dřevěná brána, která ústí do Letenské ulice. V bráně jsou vsazené jednokřídlé dveře (šířka 85 cm) bez prahu. Chodník v Letenské ulici má povrch z mozaikové dlažby s úseky z hrubých kostek u domovních vjezdů. Letenskou ulicí lze projít na Malostranské náměstí se zastávkou tramvaje.

Areál

Zahrada se skládá z několika celků s květinovými záhony, stromořadím jírovců, plastikami a další výzdobou. Středové části dominuje salla terrena (otevřený zahradní sál) s hledištěm umístěným pod širým nebem. Prostor je určený pro veřejné hudební a kulturní akce. Po levé straně sally terreny (z pohledu ze zahrady) se nacházejí veřejné toalety se samostatnou částečně přístupnou kabinou.

Ještě dále vlevo jsou umístěny voliéry se sovami, na něž navazuje krápníková stěna. Uměle vytvořená grotta, která patří mezi původní výzdobu zahrady, ukrývá mezi krápníky obličeje lidí, zvířat a dalších bytostí.

Dominantou východní části zahrady (za Valdštejnskou jízdárnou) je rybník s čtvercovým půdorysem a umělým ostrůvkem, ozdobeným sochou Herkula. V zahradě se volně pohybují pávi a divoké kachny.

Povrch cest v celém areálu tvoří dobře udržovaný mlat. Celá zahrada je v rovině a bezbariérově přístupné jsou skoro všechny její části.

Valdštejnskou zahradu lze bezplatně navštívit od dubna do října.

Hygienické zázemí

Částečně přístupná toaleta (dveře šířka 102 cm; kabina šířka 248 cm, hloubka 158 cm) je samostatná a nachází se po levé straně sally terreny. Toaleta se uzamyká, pro přivolání obsluhy s klíčem je vpravo u dveří k dispozici zvonková signalizace (výška 112 cm). Jednokřídlé dveře do WC jsou označené a otevírají se mechanicky směrem ven. Kabina má otočenou dispozici o 90°. Přístup k míse z pohledu od vstupu do kabiny je zleva. Prostor pro vozík vedle WC mísy je dostatečný (šířka 91 cm). Toaletní mísa je vybavena dvěma sklopnými madly.

Parkování

Nejbližší vyhrazené stání je umístěno v  ulici Valdštejnská.

Galerie:
Valdštejnská zahrada   Valdštejnská zahrada   Valdštejnská zahrada   Valdštejnská zahrada   Valdštejnská zahrada   Valdštejnská zahrada   Valdštejnská zahrada   Valdštejnská zahrada   Valdštejnská zahrada   Valdštejnská zahrada   Valdštejnská zahrada   Valdštejnská zahrada   Valdštejnská zahrada
Mapa