ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Královská zahrada

Zeleň
Kontakty


Praha 1





Přístupnost objektů
Obtížný povrch ANO Obtížný sklon ANO Bezbariérový vstup hlavním vchodem NE Bezbariérový vstup bočním vchodem NE Schody NE Točité schodiště NE Výtah běžný NE Plošina nebo výtah jen pro osoby s omezenou schopností pohybu NE Ližiny nebo rampa NE Úzké dveře nebo průjezdy NE Přístupná toaleta NE Částečně přístupná toaleta NE Nepřístupná toaleta NE

Popis:

Královská zahrada je největší ze zahrad Pražského hradu, od nějž ji odděluje Jelení příkop. Areál, navržený v renesančním slohu, obklopuje dvě jedinečné dobové stavby – Letohrádek královny Anny a Míčovnu, k nimž později přibyla v západní části Vila Dr. Edvarda Beneše.

Ojedinělá je ale i samotná zeleň zahrady. Tvoří ji staleté stromy – kaštany, javory a další nepůvodní druhy, které od doby své výsadby na našem území zdomácněly. 

Přístupové cesty

Přístup do zahrady je možný z druhého nádvoří Pražského hradu přes Prašný most, který je po obou stranách lemovaný rovnými chodníky s povrchem z mozaikové dlažby. V hlavní vstupní bráně, umístěné přibližně naproti vchodu do Jízdárny Pražského hradu, jsou +2 schody. Do zahrady dále pokračuje asfaltová cesta. Postranní vstupní brána, která se nachází zhruba 30 metrů blíže k Hradu, je sice bez převýšení, prostor za ní je však dlážděný hrubou štípanou dlažbou a směrem do zahrady terén navíc klesá ve sklonu 7 %.  Třetí možností je vstup u Belvederu od částečně přístupné tramvajové zastávky Královský letohrádek. Vchod tvoří velká dvoukřídlá brána a menší postranní branka (šířka 80 cm). Chodník s mozaikovou dlažbou před vstupem má lehčí podélný sklon. Po pravé straně se nachází domek s veřejnými toaletami.

Areál

Areál s půdorysem dlouhého obdélníku není jednolitý, sestává z různých oddílů, okolí pravidelných parterových částí má volné uspořádání. Celá zahrada se od západní strany mírně svažuje, což se promítá do lehkého podélného sklonu cest. Ty jsou převážně asfaltové s občasnými prasklinami. Výjimkou je prostor před průčelím Letohrádku, členěný na pravidelné záhony mlatovými pěšinami. Z ochozu Belvederu, dlážděného velkoformátovou dlažbou, vede do této části krátká rampa (sklon 8 %, šířka 123 cm, délka 360 cm) bez madel, která vyrovnává čtyři schody mezi budovou a zahradou.  Dalších šest schodů pak stoupá od květinových záhonů se Zpívající fontánou do prostoru s volnějším uspořádáním zeleně. Schodiště lze obejít pouze pěšinou s nekvalitním mlatovým povrchem na jižní straně směrem k budově Míčovny.

Renesanční Míčovna je využívána především pro výstavy výtvarného umění, koncerty a významné společenské události. Hlavní vchod není přístupný, ale do objektu je možný bezbariérový vstup po nové lávce (sklon 3 %, šířka 108 cm, délka cca 8 m), která propojuje asfaltovou cestu a jedno z postranních francouzských oken (šířka 2x 70 cm).

Oranžérie ve snížené jižní části zahrady bezbariérově přístupná není. Podél Míčovny k ní vedou dvě svažité cesty s velmi hrubou dlažbou a prudkým sklonem (až 20 %)a od Belvederu schodiště.

Vstup do skleníku tvoří jednokřídlé dveře (šířka 95 cm), před nimiž je +1 schod (výška 4 cm). Ve dveřích je pak prahová kovová lišta (výška 18 – 20 cm). Ze zádveří vedou do interiéru skleníku další dveře (šířka 95 cm). Vnitřní chodníček (šířka 100 cm) se lokálně výrazně zužuje (šířka 50 cm).

Královská zahrada je volně přístupná veřejnosti od dubna do října.

Hygienické zázemí

Samostatná přístupná toaleta (dveře šířka 80 cm; kabina šířka 183 cm, hloubka 199 cm) je součástí veřejného WC, které se nachází v objektu u Královského letohrádku. Před vstupem na veřejné toalety je vyrovnávací nájezd (sklon 4 %). Vstupní dveře jsou dvoukřídlé (šířka 2x 60 cm) a otevírají se mechanicky směrem dovnitř. Během provozní doby bývají otevřená obě křídla. Následují dvě předsíně (1. šířka 156 cm, hloubka 512 cm; 2. šířka 247 cm, hloubka 198 cm), které oddělují jednokřídlé dveře (šířka 80 cm).

Kabina se uzamyká na Euroklíč, který je k dispozici u pultu služeb. Jednokřídlé dveře do WC jsou označené a otevírají se mechanicky směrem ven. Přístup k míse z pohledu od vstupu do kabiny je zleva. Prostor pro vozík vedle WC mísy je dostatečný (šířka 120 cm). Toaletní mísa je vybavena dvěma sklopnými madly.

Parkování

Vyhrazené parkovací stání pro osoby s omezenou schopností pohybu není v blízkém okolí k dispozici.

Galerie:
Královská zahrada   Královská zahrada   Královská zahrada   Královská zahrada   Královská zahrada   Královská zahrada   Královská zahrada   Královská zahrada   Královská zahrada   Královská zahrada   Královská zahrada   Královská zahrada   Královská zahrada
Mapa