ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Růžový sad na Petříně

Zeleň
Kontakty


Praha 1





Přístupnost objektů
Obtížný povrch ANO Obtížný sklon ANO Bezbariérový vstup hlavním vchodem NE Bezbariérový vstup bočním vchodem NE Schody NE Točité schodiště NE Výtah běžný NE Plošina nebo výtah jen pro osoby s omezenou schopností pohybu NE Ližiny nebo rampa NE Úzké dveře nebo průjezdy NE Přístupná toaleta NE Částečně přístupná toaleta NE Nepřístupná toaleta NE

Popis:

Petřínské sady na vrcholu Petřína tvoří Růžový sad, Květnice a prostranství u rozhledny, ze které se pak otevírá působivý pohled na celou metropoli.

Přístupové cesty

Přístup do sadů je ze všech směrů poměrně komplikovaný. Z Újezdu cesty na vrchol Petřína strmě stoupají, některé mají místy nezpevněný povrch. Lanová dráha na Petřín je bariérová. Ze strahovské strany vede na vrcholovou část Petřína z ulice Šermířská (kde lze na neznačené ploše parkovat osobní vozidlo) prudší přibližně třicetimetrová cesta s hrubším dlážděným povrchem, která stoupá ve sklonu až 13 %. Dále už pokračují rovné asfaltové pěšiny.

Táhlé stoupání (sklon až 14 %) a hrubá historická dlažba komplikuje i přístup první třetinou Strahovské ulice vedoucí od Strahovského kláštera. Zbytek cesty na vrcholovou pláň je má mírnější sklon (max. 10 %). Asfaltový chodník je však bez nájezdu (obrubník výška 4 – 7 cm) a místy má výrazný příčný sklon (až 7 %). Povrch přilehlé vozovky také tvoří asfalt, automobilový provoz je zde velmi mírný, tento úsek lze tedy případně absolvovat po kraji silnice.

Areál

Růžový sad se nachází na rovné vrcholové pláni kopce Petřína mezi Hladovou zdí a barokním opevněním. Zahrada je rozdělena na tři kompoziční celky. První z nich je rozárium, druhou je část mezi stanicí lanovky a cestou k rozhledně, třetí část pak tvoří trvalková zahrada Květnice.

Vlastní rozárium má tvar rozevřeného vějíře a roste zde velké množství keřových i pnoucích růží. Některé záhony jsou lemované modře kvetoucí šantou. Povrch cest v sadu je převážně asfaltový, pouze v některých úsecích, zejména v okolí Štefánikovy hvězdárny a v parterovém prostoru mezi horní stanicí lanovky a parkem u rozhledny střídá asfalt dobře spárovaná dlažba ze žulových kostek. Pěšiny jsou lemované lavičkami.

Přístup do sousedící trvalkové zahrady Květnice je bariérový. Od Růžového sadu se svažuje cesta s výrazným sklonem (až 14 %). Před vstupem do Květnice jsou -4 schody, další zahradní kamenné schůdky pak oddělují jednotlivé úrovně jejího terénu. Povrch cestiček je převážně štěrkový, v některých místech jsou zúžené průjezdy. Květnici si lze alespoň prohlédnout i z vyhlídkové terasy rozária.

Část sadů mezi Hladovou zdí, stanicí lanovky a cestou k rozhledně je oproti ostatnímu terénu snížená. V blízkosti stanice lanovky vyrovnává převýšení cesta s prudkým sklonem (až 20 %) a hrubší žulovou dlažbou, na druhé straně je schodiště. Tento parterový prostor lze vlevo obejít po rovném asfaltovém chodníku, který odbočuje doprava k průchodu v Hladové zdi a dále k rozhledně.

Za zdí asfaltová cesta v délce 20m výrazně klesá (sklon až 16 %) do prostranství s rozhlednou zrcadlovým bludištěm a chrámem sv. Vavřince. I další cesty v tomto areálu mají převážně asfaltový povrch, místy se objevuje sklon (max. 12 %). Do sousedící Velké strahovské zahrady vede v severozápadním cípu schodiště. Schody jsou i na pěšině, která za budovou bludiště klesá do Seminářské zahrady.

Hygienické zázemí

Toaleta v horní stanici lanovky je pouze běžná, částečně přístupná kabina je k dispozici až u Petřínské rozhledny.

Parkování

Vyhrazená parkovací stání jsou až u Strahovského stadiónu, přibližně 1 km od Růžového sadu.

Galerie:
Růžový sad na Petříně   Růžový sad na Petříně   Růžový sad na Petříně   Růžový sad na Petříně   Růžový sad na Petříně   Růžový sad na Petříně   Růžový sad na Petříně   Růžový sad na Petříně   Růžový sad na Petříně   Růžový sad na Petříně   Růžový sad na Petříně   Růžový sad na Petříně
Mapa