ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Trojská zámecká zahrada

Kontakty


Praha 7





Popis:

2016 02 26 09 49 16Trojská zámecká zahrada, která obklopuje Trojský zámek, představuje klasický barokní park. Je zdobený množstvím soch, váz, altánů i vodních prvků. Má výraznou osovou dispozici směřující k Pražskému hradu a otevírá nekonečné průhledy v rámci areálu i mimo něj.

Přístupové cesty

Přístup do zahrady je pro návštěvníky s omezenou pohyblivostí velmi obtížný. Vchod na západní straně (naproti vstupu do zoologické zahrady) tvoří velká dvoukřídlá brána (šířka 2x 186 cm) a menší postranní jednokřídlá branka (šířka 124 cm). Vpravo nad obrubníkem je umístěná zvonková signalizace (výška 106 cm), nájezd na chodník chybí. Před areálem jsou vyhrazená parkovací stání. K zámecké budově od brány klesá dlážděný chodník v prudkém sklonu 15 %, dlouhý přibližně 25 metrů. Tento vchod navíc umožňuje přístup jen do nejbližšího okolí zámku. Samotná zahrada je položená výrazně níže, přičemž obě úrovně areálu propojují pouze schodiště s -10 jezdeckými schody.

Druhá vstupní brána (šířka 113 cm) na jižní straně sice vede přímo do spodní úroveně areálu se zahradou, navazující cesty mají však nezpevněný povrch z jemného štěrku. I u tohoto vstupu je parkoviště, ale vyhrazená parkovací stání zde nejsou. 

Areál

Areál má dvě výškové úrovně, horní terasu s budovou zámku, nádvořím a bývalými stájemi, v nichž je dnes umístěná kavárna s venkovním posezením. Dominantou nádvoří je kašna. Hlavní cesta, která protíná nádvoří od západního vstupu k východní vyhlídkové terase a ve středové části vybíhá ke vchodu do zámku, má povrch z mozaikové dlažby. Ostatní plochy, včetně prostranství před kavárnou jsou štěrkové. Vstupní dveře do kavárny jsou dvoukřídlé (šířka 2x 56 cm). Ve dveřích je vysoký kamenný schod (výška 17 cm).

Bariérový vstup je i do samotného zámku. Ve vstupním prostoru jsou +3 velké schody. Vstupní brána je dvoukřídlá (šířka 2x 118 cm). Do 1. patra vede pouze schodiště.

Na horní terasu navazuje z jižní strany dolní parterová část zahrady oddělená schodištěm. Celá plocha, uspořádaná do čtverce s osovým křížem, opět s centrální kašnou, má nezpevněný povrch z jemného štěrku. 

Východní část zahrady zabírá ovocný sad. Má hvězdicovitý tvar, jehož střed tvoří kruhový labyrint z upravených habrů. Pěšiny jsou zde mlatové, pouze cesta, oddělující zámek se zahradou, je dlážděná.

Trojskou zámeckou zahradu lze bezplatně navštívit od dubna do října od 10.00 do 19.00 hod.

Hygienické zázemí

Toalety s upravenou, avšak nepřístupnou kabinou se nacházejí v bývalé hospodářské budově v horní části areálu (u zámku). U vstupu do objektu je +1 schod (výška 16 cm, hloubka 31 cm). Vstupní dveře jsou dvoukřídlé (2x 56 cm). Upravená toaleta (dveře šířka 80 cm; kabina šířka 141 cm, hloubka 142 cm) má nevhodnou dispozici otočenou o 90°.

Galerie:
Trojská zámecká zahrada   Trojská zámecká zahrada   Trojská zámecká zahrada   Trojská zámecká zahrada   Trojská zámecká zahrada   Trojská zámecká zahrada   Trojská zámecká zahrada   Trojská zámecká zahrada   Trojská zámecká zahrada   Trojská zámecká zahrada   Trojská zámecká zahrada   Trojská zámecká zahrada   Trojská zámecká zahrada
Mapa