ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Vrtbovská zahrada

Zeleň
Kontakty


Praha 1





Přístupnost objektů
Obtížný povrch ANO Obtížný sklon ANO Bezbariérový vstup hlavním vchodem NE Bezbariérový vstup bočním vchodem NE Schody NE Točité schodiště NE Výtah běžný NE Plošina nebo výtah jen pro osoby s omezenou schopností pohybu NE Ližiny nebo rampa NE Úzké dveře nebo průjezdy NE Přístupná toaleta NE Částečně přístupná toaleta NE Nepřístupná toaleta NE

Popis:

Barokní Vrtbovská zahrada italského typu má terasovitý charakter. Nachází se na Malé Straně se vstupem přes Vrtbovský palác z Karmelitské ulice. Zahrada se táhne z nádvoří paláce směrem na jihozápad a zařezává se do svahu Petřína. Ze svých teras nabízí skvostný pohled na historickou Prahu.

Přístupové cesty

Karmelitská ulice, v níž se nachází vstup do paláce a dále do zahrady, má po obou stranách chodníky převážně s mozaikovou dlažbou. Nejbližší tramvajová zastávka Hellichova (před kostelem Panny Marie Vítězné) ve směru z Malostranského náměstí je částečně přístupná. Přilehlý přechod má snížené obrubníky, povrch vozovky však tvoří hrubá dlažba, navíc je třeba překonat koleje. Protilehlá tramvajová zastávka je rovněž částečně přístupná a je umístěna blíže k Újezdu.

Areál

Areál je značně bariérový. Nájezd před vstupem do Vrtbovského paláce má povrch z hrubé dlažby a mírný sklon (4%). Za dvoukřídlou vstupní bránou (šířka 2x 100 cm) je průjezd opět s nerovným povrchem. Hrubá dlažba je i na malém nádvoří, kterým podélně probíhá odvodňovací žlab. Do zahrady se vstupuje z nádvoří po kamenném schodišti (+9 schodů) přes pokladnu (pult výška 98 cm), umístěnou ve východní místnosti sally terreny. Vstupní dveře do pokladny jsou jednokřídlé (šířka 105 cm) a otevírají se mechanicky z přístupového schodiště směrem do místnosti. Dále se pokračuje dvoukřídlými dveřmi (šířka 2x 62 cm) do sally terreny, kterou od prvního parteru odděluje -1 schod (výška 14 cm). Vrtbovská zahrada je rozdělena do tří výškově oddělených teras, které jsou přístupné pouze schodišti.

Vrtbovskou zahradu lze navštívit od dubna do října.

Hygienické zázemí

V areálu není přístupná ani částečně přístupná toaleta.

Parkování

Dvě vyhrazená parkovací stání jsou umístěna v křížení ulic Karmelitská a Harantova.

Galerie:
Vrtbovská zahrada   Vrtbovská zahrada   Vrtbovská zahrada   Vrtbovská zahrada   Vrtbovská zahrada   Vrtbovská zahrada   Vrtbovská zahrada   Vrtbovská zahrada   Vrtbovská zahrada   Vrtbovská zahrada   Vrtbovská zahrada
Mapa