ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Františkánská zahrada

Zeleň
Kontakty


Praha 1





Přístupnost objektů
Obtížný povrch NE Obtížný sklon ANO Bezbariérový vstup hlavním vchodem NE Bezbariérový vstup bočním vchodem NE Schody NE Točité schodiště NE Výtah běžný NE Plošina nebo výtah jen pro osoby s omezenou schopností pohybu NE Ližiny nebo rampa NE Úzké dveře nebo průjezdy NE Přístupná toaleta NE Částečně přístupná toaleta NE Nepřístupná toaleta NE

Popis:

Františkánská zahrada vyplňuje vnitroblok mezi Jungmannovým a Václavským náměstím. Areál vznikl při sousedním klášteře karmelitánů s kostelem Panny Marie Sněžné.

Přístupové cesty

Bezbariérový přístup do zahrady je možný z několika směrů, z Jungmannova náměstí, pasáží Alfa z Václavského náměstí, samostatným vchodem z Jungmannovy ulice, galerií Myšák a pasáží z ulice Palackého.Výjimkou je pasáž Světozor (propojující zahradu a Vodičkovu ulici), na jejímž konci je krátké schodiště (+6 schodů).

Areál

Zahrada francouzského typu má pravidelný půdorys rozdělený živými ploty na jednotlivá pole. Centrální barokní altán je obklopený bylinkovými záhony, obvodové zdi porůstají popínavé růže a réva.

Povrch cest v zahradě je rovný, tvořený mozaikovou dlažbou. Pěšiny jsou lemované lavičkami. Součástí zahrady je velké dětské hřiště s dvěma vstupy. Pravý vstup a cesta s lavičkami mají povrch z rovné dlažby, střední vchod je z nerovné dlažby z valounů. Část hřiště s herními prvky má povrch z litého polyuretanu. Vedle laviček (výška 45 cm) je prostor pro umístění vozíku, kočárku. Pítko (výška 110 cm) je umístěné v zahradě v blízkosti pravého vstupu. Okolo pítka je povrch z dlažby. Částečně přístupná toaleta je k dispozici u vstupu z Jungmannova náměstí. Zahrada je celoročně otevřena a zavírá se jen na noc.

Hygienické zázemí

Vstup do veřejných WC je jednokřídlými dveřmi (šířka 90 cm), otevírají se mechanicky směrem ven, následuje předsíň (šířka 305 cm, hloubka 141 cm) se vstupy na oddělení. Částečně přístupná toaleta je umístěna v oddělení WC ženy, vstupní jednokřídlé dveře (šířka 79 cm) se otevírají mechanicky směrem dovnitř předsíně (šířka 345 cm, hloubka 147 cm) oddělení. Částečně přístupná toaleta (dveře šířka 79 cm; kabina šířka 140 cm, hloubka 212 cm) je proti vstupu na oddělení. U všech dveří chybí madlo, uvnitř kabiny je prostor vedle mísy zúžený (šířka 73 cm), v době mapování baterie umyvadla nefunkční. WC mísa je vybavena dvěma sklopnými madly. Kabina je uzamčená, klíč je k dispozici u okénka obsluhy.

Parkování

Nejbližší vyhrazené stání je umístěno v ulici Jungmannova.

Galerie:
Františkánská zahrada   Františkánská zahrada   Františkánská zahrada   Františkánská zahrada   Františkánská zahrada   Františkánská zahrada   Františkánská zahrada   Františkánská zahrada   Františkánská zahrada   Františkánská zahrada
Mapa