ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Zahrady pod Pražským hradem

Zeleň
Kontakty


Praha 1





Přístupnost objektů
Obtížný povrch ANO Obtížný sklon ANO Bezbariérový vstup hlavním vchodem NE Bezbariérový vstup bočním vchodem NE Schody NE Točité schodiště NE Výtah běžný NE Plošina nebo výtah jen pro osoby s omezenou schopností pohybu NE Ližiny nebo rampa NE Úzké dveře nebo průjezdy NE Přístupná toaleta NE Částečně přístupná toaleta NE Nepřístupná toaleta NE

Popis:

Palácové zahrady pod Pražským hradem tvoří soustava vzájemně propojených pěti historických zahrad s výrazně terasovitým charakterem. Leží na území Malé Strany, na jižním svahu Hradčan.

Přístupové cesty

Společný vstup do palácových zahrad je nádvořím Kolowratského paláce z Valdštejnské ulice. Nejbližší tramvajová zastávka Malostranská je částečně přístupná, stejnojmenná stanice metra je bariérová. Valdštejnská ulice je lemovaná rovným chodníkem s převážně mozaikovou dlažbou, u vstupů do objektů jsou na celou šířku chodníku vjezdy s hrubým povrchem a příčným sklonem.

Ke vstupu do Kolowratského paláce se zvedá nájezd s hrubou historickou dlažbou a výrazným sklonem (až 20 %). Za vstupní dvoukřídlou bránou (šířka 2x 194 cm) je nádvoří opět s nerovným povrchem a mírným podélným sklonem (max. 4 %). K pokladně a dále do areálu vede venkovní kamenné schodiště (+9, +9 schodů), které v horní části uzavírá dřevěná branka (šířka 100 cm). Pokladna (pult výška 101 cm) je umístěna v objektu po levé straně nad schodištěm.

Jiný vstup do areálu vede soustavou schodišť ze zahrady Na Valech. Za vstupní kovovou brankou (šířka 86 cm) je umístěná druhá pokladna (pult výška 115 cm), za níž dále do zahrad sestupuje další dlouhé kamenné schodiště.

Areál

Od spodní pokladny vede do Kolowratské zahrady další schodiště (+10, +10 schodů). Areál je opěrnými zdmi rozčleněn do sedmi teras, které jsou převážně osázeny ovocnými stromy. Ze spodní terasy vedou po stranách vstupy do sousedících zahrad Velké Pálfyovské  a Malé Fürstenberské.

Přístup do Velké Pálfyovské zahrady je možný průchodem s jednokřídlou brankou (šířka 83 cm). V průchodu je +1 schod (výška 20 cm). Areál je rozvržen do osmi úrovní, propojených centrálním schodištěm. Povrch cest tvoří převážně udržovaný mlat.

Do Malé Pálfyovské zahrady vede z Velké Pálfyovské zahrady úzký chodník a dvoukřídlá kovová branka. V průchodu je +1 schod (výška 20 cm). Areál má sedm úrovní, propojených schodišti. Z poslední horní terasy vedou vstupy do sousedících zahrad Velké Pálfyovské a Ledeburské.  Povrch cest je také převážně mlatový.

Ledeburská zahrada navazuje ve spodní části parterovým prostorem na Ledeburský palác, zbytek areálu opět tvoří soustava teras propojená schodišti. Přístup do Ledeburské zahrady je možný v úrovni nejvyšší a nejnižší terasy průchodem ze sousedící Malé Pálfyovské zahrady. Povrch cest tvoří udržovaný mlat a velkoformátová dlažba.

Malá Fürstemberská zahrada se rozkládá na prudkém svahu, podobně jako ostatní celky komplexu. Opěrné zdi dělí areál na deset teras. Vstup do zahrady je možný ve spodní části průchodem ze sousedící zahrady Kolowratské, nebo vstupem ze zahrady Na Valech v úrovni horní terasy. Povrch cest tvoří převážně dlažba a udržovaný mlat.

Zahrady jsou pro veřejnost otevřeny od dubna do října. Od dubna 2017 se plánuje rekonstrukce areálu.

Hygienické zázemí

V areálu není přístupná ani částečně přístupná toaleta. Běžné WC se nachází v uliční úrovni po stranách přístupového schodiště do Kolowratské zahrady.

Parkování

Nejbližší vyhrazené parkovací stání je umístěno v ulici Valdštejnská, směrem ke Klárovu.

Galerie:
Zahrady pod Pražským hradem   Zahrady pod Pražským hradem   Zahrady pod Pražským hradem   Zahrady pod Pražským hradem   Zahrady pod Pražským hradem   Zahrady pod Pražským hradem   Zahrady pod Pražským hradem   Zahrady pod Pražským hradem   Zahrady pod Pražským hradem   Zahrady pod Pražským hradem   Zahrady pod Pražským hradem   Zahrady pod Pražským hradem
Mapa