ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Vojanovy sady

Zeleň
Kontakty


Praha 1





Přístupnost objektů
Obtížný povrch ANO Obtížný sklon ANO Bezbariérový vstup hlavním vchodem NE Bezbariérový vstup bočním vchodem NE Schody NE Točité schodiště NE Výtah běžný NE Plošina nebo výtah jen pro osoby s omezenou schopností pohybu NE Ližiny nebo rampa NE Úzké dveře nebo průjezdy NE Přístupná toaleta NE Částečně přístupná toaleta NE Nepřístupná toaleta NE

Popis:

Vojanovy sady mají charakter anglického parku a patří mezi nejstarší pražské zahrady. Sady vymezuje od jihu k východu ulice U Lužického semináře, na severní straně palác Thurn-Taxisův a Windischgrätzovský, na západě pak kostel sv. Josefa na Malé Straně, který je už součástí kláštera karmelitek. Atrakcí sadů jsou volně chovaní pávi.

Přístupové cesty

Poměrně nenápadný vstup vede do Vojanových sadů z ulice U Lužického semináře. Nejbližší tramvajová zastávka Malostranská je částečně přístupná, stejnojmenná stanice metra je bariérová. Trasa k parku vede přes světelný přechod se sklopenými obrubníky v ulici Letenská, povrch ulice však tvoří hrubá dlažba, navíc je třeba překonat koleje. V ulici U Lužického semináře je chodník s převážně mozaikovou dlažbou a kombinací příčného a podélného sklonu (příčný sklon až 5 %, podélný sklon až 4 %), u vstupů do objektů na trase jsou na celou šířku chodníku vjezdy s hrubým povrchem a příčným sklonem.

Areál

Samotný areál je z větší části přístupný. Výraznější komplikací pro návštěvníky s omezenou hybností je nájezd na chodníku stoupající ke vstupu do sadů, který má povrch z hrubé dlažby a sklon (až 13 %). Za vstupní bránou (šířka 2x 160 cm) s kovovou prahovou lištou (výška 3 cm) cesta do zahrady naopak prudce klesá (sklon až 16 %) v délce cca 15 m. Povrch tohoto úseku opět tvoří hrubá dlažba. Parkem dále pokračují asfaltové pěšiny s občasnými prasklinami. Sklon je většinou mírný, pouze podél severní strany u hygienického zázemí cesta výrazněji klesá (sklon až 10 %).

V sadech se nacházejí dvě barokní kaple. Kaple sv. Eliáše v podobě grotty (umělé jeskyně) je obklopená trávníkem, vstupní dvoukřídlé dveře (šířka 2x 45 cm) jsou zapuštěné pod úrovní terénu (výška 20 cm), prostor přede dveřmi je vysypán štěrkem.  Kolem druhé kaple sv. Terezie z Avily je kruhový prostor s lavičkami, opatřený mlatovým a dlážděným povrchem. Vstupní dveře jsou dvoukřídlé (šířka 2x 65 cm), ve dveřích je nízký kamenný práh (výška 2 cm). Obě stavby jsou pro veřejnost otevřené pouze výjimečně.

Široké schodiště (+19 schodů) na jižním konci zahrady vede na vyhlídkovou terasu s lavičkami a růžovými pergolami. Součástí Vojanových sadů je dětské hřiště a rybníček, obklopený lavičkami na mlatovém povrchu. Vojanovy sady jsou otevřeny v denních hodinách po celý rok.

Hygienické zázemí

Přístupná toaleta (dveře šířka 90 cm; kabina šířka 164 cm, hloubka 184 cm) je součástí nepřístupného hygienického zázemí na severní straně sadů vedle dětského hřiště. Před vstupem na hygienické zázemí je nevhodně řešená rampa. Přímá jednoramenná rampa (sklon 18 %, šířka 128 cm, délka 430 cm) s jednostranným madlem (výška 103 cm) má hrubý povrch ze žulových kostek. Manipulační prostor nad rampou je dostatečný.

Vstupní dveře na toalety jsou jednokřídlé (šířka 94 cm) a otevírají se mechanicky do stísněné předsíně (šířka 319 cm, hloubka 166 cm). Upravená kabina je samostatná, jednokřídlé dveře jsou označené a otevírají se mechanicky směrem ven. Přístup k míse z pohledu od vstupu do kabiny je zleva. Prostor pro vozík vedle WC mísy je dostatečný (šířka 82 cm). Toaletní mísa je vybavena jedním sklopným a jedním pevným madlem.

Parkování

Nejbližší vyhrazené stání je umístěno v křížení ulic Cihelná a U Lužického semináře.

Galerie:
Vojanovy sady   Vojanovy sady   Vojanovy sady   Vojanovy sady   Vojanovy sady   Vojanovy sady   Vojanovy sady   Vojanovy sady   Vojanovy sady   Vojanovy sady   Vojanovy sady   Vojanovy sady   Vojanovy sady   Vojanovy sady   Vojanovy sady   Vojanovy sady   Vojanovy sady   Vojanovy sady
Mapa