ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Hartigovská zahrada

Zeleň
Kontakty


Praha 1





Přístupnost objektů
Obtížný povrch ANO Obtížný sklon ANO Bezbariérový vstup hlavním vchodem NE Bezbariérový vstup bočním vchodem NE Schody NE Točité schodiště NE Výtah běžný NE Plošina nebo výtah jen pro osoby s omezenou schopností pohybu NE Ližiny nebo rampa NE Úzké dveře nebo průjezdy NE Přístupná toaleta NE Částečně přístupná toaleta NE Nepřístupná toaleta NE

Popis:

Jižní zahrady vznikaly postupně na místě opevnění pod Pražským hradem. Komplex tvoří  tři celky – největší zahrada Na Valech a dvě menší, Rajská a Hartigovská. Vzájemně propojené areály nabízí z několika vyhlídkových teras překrásné pohledy na Prahu.

Přístupové cesty

Přístup do zahradního komplexu je možný z III. nádvoří Pražského hradu Jiřskou ulicí nebo z opačného směru ulicí Na Opyši. Na obou trasách je však potřeba počítat s výrazným táhlým sklonem komunikace (až 18 %) a hrubou historickou dlažbou. Z III. nádvoří Pražského hradu vede také do centrální části k Plečnikově vyhlídce Býčí schodiště (víceramenné schodiště s podestami v podobě vyhlídkových balkonů do zahrady). Výtah není k dispozici.

Vstup do zahrady Na Valech, přes kterou se k Hartigovské zahradě prochází, je u Černé věže na konci Jiřské ulice. Přístupová cesta v délce cca 25 m od věže ke vstupní kovové bráně (šířka 2x 140 cm) je dlážděná převážně hrubou historickou dlažbou, po straně se táhne pruh dlažby mozaikové, podélný sklon (až 7 %) je v kombinaci s příčným (až 4 %). Od vstupní brány prochází zahradou Na Valech páteřní cesta ze žulové dlažby, která v celé své délce mírně klesá až k Plečnikově vyhlídce, z níž vede do Hartigovské zahrady soustava schodišť.

Areál

Hartigovská zahrada není bezbariérově přístupná. Areál tvoří dvě malé terasy, které se rozkládají pod opěrnou zdí zahrady Na Valech. Spojené jsou krátkým schodištěm. Na horní, větší terase stojí barokní hudební pavilonek.

Povrch zahrady tvoří mlat s jemným štěrkem.

 Zahrada je v současnosti (6/2016) uzavřená  z bezpečnostních důvodů.

Hygienické zázemí

Součástí zahrady Na Valech je pouze běžné WC  u románského sklepení Starého královského paláce, ke kterému vede krátké schodiště (-4, +2 schody). Nejbližší upravené WC s přístupnou kabinou se nachází na  III. nádvoří Pražského hradu, vpravo od vchodu do katedrály sv. Víta.

Parkování

Vyhrazené parkovací stání není v blízkém okolí k dispozici.

Galerie:
Hartigovská zahrada   Hartigovská zahrada   Hartigovská zahrada   Hartigovská zahrada   Hartigovská zahrada
Mapa