ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Lobkovická zahrada

Zeleň
Kontakty


Praha 1





Přístupnost objektů
Obtížný povrch ANO Obtížný sklon ANO Bezbariérový vstup hlavním vchodem NE Bezbariérový vstup bočním vchodem NE Schody NE Točité schodiště NE Výtah běžný NE Plošina nebo výtah jen pro osoby s omezenou schopností pohybu NE Ližiny nebo rampa NE Úzké dveře nebo průjezdy NE Přístupná toaleta NE Částečně přístupná toaleta NE Nepřístupná toaleta NE

Popis:

Bezmála sedmihektarová Lobkovická zahrada je součástí rozsáhlého komplexu zahrad vrchu Petřína.

Kompozice areálu vychází z podoby terénu severního svahu kopce, na jehož úpatí stojí Lobkovický palác, kde od roku 1974 sídlí německé velvyslanectví v Praze.

Přístupové cesty

Zahrada je velmi obtížně přístupná ze všech směrů. Nejmírnější přístupová cesta vede z Vlašské ulice, která směrem od Malostranského náměstí stoupá v  táhlém sklonu (9 %). Přilehlý chodník je místy natolik zúžený, že je nutné některé úseky překonat po vozovce s hrubou historickou dlažbou.

Za Lobkovickým palácem je krátká odbočka se značně porušeným asfaltovým povrchem, která směřuje kolem dětského hřiště na širší rovnou, ale nezpevněnou cestu v dolní části zahrady. Cesta vede podél vysokého kovového plotu, oddělujícího veřejnosti nepřístupný parterový prostor, jenž navazuje na jižní zahradní průčelí paláce. Z ní dále do svahu v ose budovy prudce stoupají pouze přírodní stezky.

Z vrchu Petřína vedou do zahrady dvě cesty s dlouhými schodišti.

Jistou možností je přístup po vrstevnici ze sousedních zahrad Seminářské a Velké strahovské, podrobnosti jsou uvedeny níže v popisu areálu.

Areál

Rozsáhlá zahrada, jejíž bezmála celé území je ponecháno v přírodním rázu, je po obvodu oplocená kamennou zdí. Výrazně svažitý areál je protkaný nezpevněnými úzkými stezkami, které se z dolní přístupové cesty v ose Lobkovického paláce klikatí směrem k vyhlídkovému místu nad Seminářskou zahradou, jehož součástí je skupina laviček. Od něj cestičky pokračují opět v intenzivním sklonu (až 20 %) na vyhlídkovou trasu s pomníkem Jaroslava Vrchlického. Ta je hlavním pěším tahem se zpevněným asfaltovým povrchem a mírným sklonem, který po vrstevnici kopce spojuje sousedící zahrady Seminářskou a Velké strahovskou. Vstupy na obou stranách tvoří široké průchody v obvodové zdi, od nichž cesta přilehlými areály pokračuje. Vzniká tak dlouhá vycházková trasa vedoucí ze zahrady Nebozízek přes zahradu Seminářskou, Lobkovickou a Velkou strahovskou (po cestě Raoula Wallenberga) až k Úvozu, kterou nepřerušují schody, nicméně je třeba počítat s výraznými sklony příčnými i podélnými a poruchami asfaltového povrchu.

K vyhlídkovému místu (zídka výška 92 cm) mezi pomníkem Jaroslava Vrchlického a vstupem do Velké strahovské zahrady odbočuje z páteřní trasy krátká asfaltka s prudkým sklonem (až 20 %).

Hygienické zázemí

Veřejné hygienické zázemí není součástí zahrady.

Parkování

Vyhrazené parkovací stání není v blízkém okolí k dispozici.

Galerie:
Lobkovická zahrada   Lobkovická zahrada   Lobkovická zahrada   Lobkovická zahrada   Lobkovická zahrada   Lobkovická zahrada
Mapa