ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Maltézská zahrada

Zeleň
Kontakty


Praha 1





Přístupnost objektů
Obtížný povrch NE Obtížný sklon ANO Bezbariérový vstup hlavním vchodem NE Bezbariérový vstup bočním vchodem NE Schody NE Točité schodiště NE Výtah běžný NE Plošina nebo výtah jen pro osoby s omezenou schopností pohybu NE Ližiny nebo rampa NE Úzké dveře nebo průjezdy NE Přístupná toaleta NE Částečně přístupná toaleta NE Nepřístupná toaleta NE

Popis:

Maltézská zahrada přiléhá k Velkopřevorskému paláci. Vstupní prostor je otevřený, zbytek areálu, jehož součástí je mohutný památný platan při jižní obvodové, tzv. Lennonově zdi, je pro veřejnost v současnosti uzavřený.

                   

Přístupové cesty

Ke vstupu do zahrady vede podél Velkopřevorského náměstí rovný chodník s mozaikovou dlažbou. Na nároží s Lázeňskou je však výrazné zúžení (šířka 80 cm) a příčný sklon (8 %). Přilehlá vozovka má povrch z hrubé historické dlažby.

Vstupní brána je umístěna v  Lennonově zdi. Je dvoukřídlá (šířka 2x 52 cm) a otevírá se směrem dovnitř. Ve stupu je +1 schod (výška 12 cm, hloubka 17 cm) a dřevěný práh (výška 3 cm). Zvonková signalizace není k dispozici.

Areál

Zahrada je v rovině a má jednoduchá rozvržení – velká travnatá plocha je lemovaná úzkou cestou z betonových dlaždic, která se při západním okraji rozšiřuje a tvoří venkovní obdélníkovou terasu u zadního traktu Velkopřevorského paláce. Kavárna v tomto místě je dočasně uzavřena.

Do severozápadního cípu zahrady zasahuje část kostela Panny Marie pod řetězem, který je spolu s palácem a budovou převorství s konventem součástí rozsáhlého areálu Řádu maltézských rytířů.

Kostel má vchod z ulice Lázeňská. Mezi dvěma gotickými věžemi se nachází vstupní dvoukřídlé brány (šířka 2x 95 cm), které se otevírají do prostorného přístřešku (portiku). Do nádvoří vede další dvoukřídlá brána (šířka 2x 80 cm) s -1 schodem (výška 10 cm, hloubka 32 cm, šířka 159 cm). Ke vchodu do kostela prochází středem nádvoří  dlážděný chodník (šířka 168 cm) s rovným povrchem. V jeho okolí jsou záhony a vzrostlé stromy. Tento prostor je pro veřejnost otevřený celoročně.

Hygienické zázemí

Veřejné hygienické zázemí není součástí zahrady ani nádvoří kostela.

Parkování

Nejbližší vyhrazené parkovací stání je umístěno na Maltézském náměstí. Chybí u něj však nájezd na chodník, vozovka má povrch z hrubé historické dlažby.

Galerie:
Maltézská zahrada   Maltézská zahrada   Maltézská zahrada   Maltézská zahrada
Mapa