ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Opatská zahrada

Zeleň
Kontakty


Praha 1





Přístupnost objektů
Obtížný povrch ANO Obtížný sklon ANO Bezbariérový vstup hlavním vchodem NE Bezbariérový vstup bočním vchodem NE Schody NE Točité schodiště NE Výtah běžný NE Plošina nebo výtah jen pro osoby s omezenou schopností pohybu NE Ližiny nebo rampa NE Úzké dveře nebo průjezdy NE Přístupná toaleta NE Částečně přístupná toaleta NE Nepřístupná toaleta NE

Popis:

Vyhlídkové místo s vinicí a Opatská zahrada jsou součástí klášterního komplexu na Strahově. Oba areály nabízejí svým návštěvníků překrásný výhled na město.

Přístupové cesty

Přístup k areálu kláštera a dále k vyhlídce je z křižovatky ulic Strahovská a Pohořelec. Ze Strahovského nádvoří, které má povrch z velmi nerovné historické dlažby, vede po levé straně chrámu Nanebevzetí panny Marie dvoukřídlá kovová brána (šířka 2x 100 cm) na asfaltovou cestu. Ta se směrem ke vstupům do zahrady a níže položené vyhlídky svažuje (sklon 10 %).

Obtížnější dostupnost je stejnou asfaltovou cestou z opačného směru, tedy od vchodu do Velké strahovské zahrady v ulici Újezd. Podstatně výraznější stoupání (sklon až 20 %) navíc komplikují hrubé nerovnosti povrchu.

Areál

Poměrně malá Opatská zahrada se rozprostírá na rovné terase pod budovou konventu. Vstupní brána je dvoukřídlá (šířka 2x 165 cm) a otevírá se směrem dovnitř. V současnosti má areál komerční využití jako letní restaurace s působivou vyhlídkou na Prahu. Povrch pěšin tvoří udržovaný mlat. Při okraji zahrady je vyvýšená dřevěná terasa (výška 8 cm) bez nájezdu, na níž jsou umístěné restaurační stolky s židlemi. Několik stolů je k dispozici i kolem kašny pod terasou na mlatovém povrchu.

Vstup na vyhlídku tvoří dvoukřídlá brána (šířka 2x 100 cm), která se otevírá směrem do areálu. Celá plocha vyhlídky má mírný podélný sklon (max. 7 %) a povrch z mozaikové dlažby, místy porušené. V zadním cípu je k dispozici dalekohled (okulár výška 142 cm). Podél opěrné zdi sousedící Opatské zahrady stojí několik laviček. Pod vyhlídkovou plošinou roste na čtyřech malých terasách vinná réva.

Hygienické zázemí

Veřejné hygienické zázemí není součástí areálů. Využít lze WC s částečně přístupnou kabinou na Strahovském nádvoří.

Toaleta je umístěna vpravo od hlavního vstupu do Strahovské knihovny. Vstup do objektu je jednokřídlými dveřmi (šířka 90 cm), otevírají se směrem ven a vedou do společné předsíně, kterou zužuje pult (průjezd šířka 80 cm). Částečně přístupná toaleta (dveře šířka 90 cm; kabina šířka 160 cm, hloubka 157 cm) má přístup k míse WC z pohledu od vstupních dveří zprava (šířka 93 cm). WC mísa je vybavena jedním sklopným a jedním pevným madlem. Dveře nejsou vyznačeny symbolem přístupnosti.

Parkování

Vyhrazené parkovací stání není v blízkém okolí k dispozici. Vjezd do areálu kláštera je pouze na zvláštní povolení vlastníka.

Galerie:
Opatská zahrada   Opatská zahrada   Opatská zahrada   Opatská zahrada   Opatská zahrada
Mapa