ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Seminářská zahrada

Zeleň
Kontakty


Praha 1





Přístupnost objektů
Obtížný povrch ANO Obtížný sklon ANO Bezbariérový vstup hlavním vchodem NE Bezbariérový vstup bočním vchodem NE Schody NE Točité schodiště NE Výtah běžný NE Plošina nebo výtah jen pro osoby s omezenou schopností pohybu NE Ližiny nebo rampa NE Úzké dveře nebo průjezdy NE Přístupná toaleta NE Částečně přístupná toaleta NE Nepřístupná toaleta NE

Popis:

Zahrada leží na východním svahu Petřína, vpravo od lanové dráhy (při pohledu zezdola). Z několika míst areálu se otevírají působivé rozhledy na Staré Město, Malou Stranu a Hradčany.

Přístupové cesty

Z vrchu Petřína zahrada prakticky přístupná není. Na trasách vedoucích od Petřínského bludiště jsou schodiště. Komplikovaná je dostupnost i z Lobkovické zahrady, která je sama o sobě svažitá a bariérová.

Ze sousedící zahrady Nebozízek vede do areálu pod či nad lanovou dráhou několik spojek. Nejpříznivější z nich je asfaltová cesta s mírnějším sklonem (do 8 %) pod stanicí Nebozízek. O něco níže je dlážděný chodník a pod ním asfaltka, které však už mají výraznější sklon (až 15 %). Těsně nad dolní stanicí lanovky propojuje obě zahrady mostek, přístupová cesta k němu ze strany Nebozízku je opět svažitá (sklon 14 %) s žulovou dlažbou.

Nejlépe jsou sady dostupné z ulice Hellichova pod Petřínem, blízko níž se nachází tramvajová zastávka Újezd. Chodník s mozaikovou dlažbou a sníženými obrubníky v místech pro přecházení směrem do spodní části areálu stoupá v  táhlém sklonu (8–14 %).

Areál

Rozsáhlá zahrada má převážně charakter ovocných sadů, jejichž části vymezuje nepravidelná síť cest. Ty mají, s výjimkou několika úzkých pěšin, asfaltový povrch s místními poruchami či spárami. Na sad navazuje v horní části území s porosty lesních dřevin, kterým se proplétají neupravené přírodní stezky. V obou oblastech však mohou mít cesty, vzhledem k situování zahrady ve svahu Petřína, výrazný sklon (až 25 %). Týká se to také chodníku s žulovou dlažbou podél dělící zdi sousedící Lobkovické zahrady. Tato severní trasa je navíc na obou svých koncích, pod Petřínským bludištěm nahoře a nad kostelem Panny Marie Vítězné dole, zakončená soustavou schodišť.

Příznivější sklon (2–8 %) má pouze vrstevnice s asfaltovým povrchem propojující bariérovou stanici lanovky Nebozízek a vstup do Lobkovické zahrady. V polovině trasy se při cestě nachází malá studánka s vydlážděným okolím a naproti ní přímý vstup do restaurační zahrádky (vrátka šířka 140 cm), jejíž povrch tvoří jemný štěrk.

Nejlepší, avšak ne optimální dostupnost, má spodní část sadů s fontánou a velkým dětským hřištěm, kolem nějž jsou rovné cesty s žulovou dlažbou.

Lanová dráha na Petřín je zcela bariérová. Přístupová cesta z ulice U Lanové dráhy ke spodní stanici stoupá ve výrazném sklonu (až 17 %), místně v kombinaci se sklonem příčným (až 15 %).  Povrch tvoří hrubá dlažba, která před vchodem přechází v dlažbu mozaikovou. Vstupní dveře spodní stanice jsou dvoukřídlé (šířka 2x 72 cm) a otevírají se směrem dovnitř.

Z vestibulu vede schodiště (-12 schodů) k nástupišti, jehož sklon je řešen dalším stoupajícím schodištěm s širokými stupnicemi, ze kterého se vstupuje do vozu.

Výstup v mezistanici Nebozízek je opět pouze soustavou schodišť (-15, +21, +8, +8, +7, +12 schodů).

V horní stanici Petřín kromě schodiště při nástupišti další schody do vestibulu nejsou. Z vestibulu do Růžového sadu vedou dvoje dvoukřídlé dveře (šířka 2x 76 cm, 2x 84 cm). Povrch cest kolem horní stanice je asfaltový s prasklinami. V druhém směru k nástupu do lanovky vedou rovněž dvoukřídlé dveře (2x 84 cm) se zvonkovou signalizací (výška 154 cm).

Hygienické zázemí

Součástí hygienického zázemí dětského hřiště ve spodní části zahrady je přístupná toaleta, umístěná ve správcovském domku. Jednokřídlé dveře (šířka 80 cm) se otevírají mechanicky směrem dovnitř.

Kabina je umístěna v oddělení WC ženy, vstup je vpravo, vstupní jednokřídlé dveře (šířka 84,5 cm) se otevírají mechanicky směrem dovnitř. Přístup je přes předsíň (šířka 307 cm, hloubka 288 cm).  Přístupná toaleta (dveře šířka 90 cm; kabina šířka 192 cm, hloubka 202 cm) neobsahuje přebalovací pult.

U restaurace Nebozízek v sousední stejnojmenné zahradě je pouze běžné WC. U vstupu jsou +3 schody, vedle nichž je prudký betonový nájezd (sklon 15 %).  Dveře toalet jsou jednokřídlé (šířka 84 cm) a otevírají se směrem do velké předsíně.

Parkování

Nejbližší vyhrazené parkovací stání je umístěno v ulici Újezd před křížením s ulicí Vítězná. Chybí u něj však nájezd na chodník, přilehlá frekventovaná vozovka má povrch z hrubé historické dlažby.

Galerie:
Seminářská zahrada   Seminářská zahrada   Seminářská zahrada   Seminářská zahrada   Seminářská zahrada   Seminářská zahrada
Mapa