ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Svatováclavská vinice

Zeleň
Kontakty


Praha 1





Přístupnost objektů
Obtížný povrch ANO Obtížný sklon ANO Bezbariérový vstup hlavním vchodem ANO Bezbariérový vstup bočním vchodem NE Schody ANO Točité schodiště NE Výtah běžný NE Plošina nebo výtah jen pro osoby s omezenou schopností pohybu NE Ližiny nebo rampa NE Úzké dveře nebo průjezdy NE Přístupná toaleta NE Částečně přístupná toaleta NE Nepřístupná toaleta ANO

Popis:

Jedna z nejstarších vinic v Čechách se nachází se ve východní části areálu Pražského hradu mezi Starými zámeckými schody a ulicí Na Opyši. Dominantou viničního areálu je klasicistní letohrádek Richterova vila se třemi gastronomickými provozy.

Přístupové cesty

Průchozí areál má dva vchody. Jeden z nich, lépe, přesto obtížně přístupný, se nachází naproti bráně Pražského hradu u Černé věže. Z ulice Na Opyši i Jiřské ulice vedou k vstupu cesty s výrazným sklonem (až 18 %) a povrchem z hrubé žulové dlažby. Samotný vstupní prostor je již vcelku v rovině, obrubník přilehlého chodníku je nízký (výška 2 – 3 cm). Vstupní brána je dvoukřídlá (šířka 2x 110 cm) a otevírá se směrem dovnitř.

Druhý, bariérový vstup je v dolní části vinice z podesty Starých zámeckých schodů, které vedou k Pražskému hradu z Klárova. Hned za dvoukřídlou kovovou bránou (šířka 2x 87 cm) stoupá do areálu víceramenné schodiště.

Areál

Celý rozsáhlý areál je obehnán vysokou zdí. Přímo za horním vstupem se otevírá vyhlídkový prostor s občerstvením a několika stolky.

Z něj v ostrém úhlu vybíhají dvě cesty. Horní panoramatický chodník stoupá (sklon až 15 %) po hřebeni vinice a nabízí nádherné výhledy na Staré Město a Vltavu. Kolmé pěšiny, které propojují dvě hlavní trasy, jsou ve spodních částech zakončeny schodištěm.

Dolní cesta naopak klesá (sklon 11 - 12 %) podél restaurační pergoly, rozdělující Svatováclavskou vinici po celé délce na severní a jižní část, k Richterově vile. U ní se prudce stáčí, přičemž v ohybu vyrovnávají větší převýšení nepravidelné schody a výrazný sklon (až 22 %). Víceramenné schodiště je i na dalším zlomu cesty, která pak pokračuje k bráně ze Starých zámeckých schodů.

Všechny povrchy v areálu, s výjimkou části vyhlídkového místa s mlatovým povrchem, tvoří štětová dlažba.

 Hygienické zázemí

Hygienické zázemí u ohybu dolní cesty pod Richterovou vilou je pouze běžné. Vede k němu úzké schodiště (-5 schodů). Částečně přístupná toaleta je součástí restaurace v Richterově vile (v době mapování 5/2016 probíhala v objektu rekonstrukce).

Veřejné toalety se nachází také v dolní části ulice Na Opyši. Přístupový chodník z Klárova má příčný (3,5 %) i podélný sklon (8 %). Před vstupními dveřmi je nájezd (sklon 18 %, délka 103 cm). Upravená kabina (dveře šířka 80 cm; kabina šířka 149 cm, hloubka 153 cm) je součástí oddělení WC ženy. Vstupní dveře na toalety jsou jednokřídlé (šířka 2x 93 cm) a otevírají se mechanicky dovnitř. V předsíni (šířka 133 cm, hloubka 386 cm) je zúžený průchod (šířka 75 cm). Neoznačené jednokřídlé dveře do kabiny WC se otevírají směrem ven. Přístup k míse z pohledu od vstupu do kabiny je zprava. Prostor pro vozík vedle WC mísy je dostatečný (šířka 90 cm). Toaletní mísa a je vybavena dvěma sklopnými madly.

Parkování

Vyhrazené parkovací stání není v blízkém okolí k dispozici.

Galerie:
Svatováclavská vinice   Svatováclavská vinice   Svatováclavská vinice   Svatováclavská vinice   Svatováclavská vinice   Svatováclavská vinice   Svatováclavská vinice   Svatováclavská vinice   Svatováclavská vinice
Mapa