ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Šternberská zahrada

Zeleň
Kontakty


Praha 1





Přístupnost objektů
Obtížný povrch ANO Obtížný sklon ANO Bezbariérový vstup hlavním vchodem ANO Bezbariérový vstup bočním vchodem NE Schody ANO Točité schodiště NE Výtah běžný NE Plošina nebo výtah jen pro osoby s omezenou schopností pohybu NE Ližiny nebo rampa NE Úzké dveře nebo průjezdy ANO Přístupná toaleta NE Částečně přístupná toaleta ANO Nepřístupná toaleta ANO

Popis:

Původně barokní zahrada navazuje na západní průčelí Šternberského paláce. Udržovaný areál s ukázkami české sochařské tvorby 20. století a žulovou kašnou díky své poloze nabízí působivý výhled do horní části Jeleního příkopu.

Přístupové cesty

Přístupová cesta k Šternberskému paláci se z Hradčanského náměstí prudce svažuje (sklon až 14 %), povrch tvoří hrubá historická dlažba. Do areálu paláce se vstupuje velkou kovovou bránou, v níž se otevírají menší jednokřídlé dveře (šířka 93 cm), spodní kovová lišta brány tvoří práh (výška 5 cm). Na bránu navazuje průjezd ve sklonu (sklon 15 %, délka 16,5 m) s pravidelně rozmístěnými kamennými protiskluzovými pásy. V průjezdu je umístěná pokladna (pult výška 108 cm). Průjezd ústí na nádvoří, kde se nachází vpravo šatna (pult výška 107 cm) a vstup do expozice, vlevo kavárna, toalety a vstup do palácové zahrady.

Areál

Povrch nádvoří tvoří hrubší kamenná dlažba. Z nádvoří do zahrady paláce vedou dvoukřídlé dveře (šířka 2x 64 cm; práh výška 5 cm). Na ně navazuje průjezd ve sklonu (sklon 14 %, šířka 228 cm, délka 530 cm), zakončený dvoukřídlými dveřmi (hlavní křídlo šířka 83 cm, vedlejší křídlo šířka 84 cm), které se otevírají mechanicky do průchodu. Následuje stísněné zádveří (šířka 182 cm, hloubka 79 cm) a další dvoukřídlé dveře (hlavní křídlo šířka 63 cm, vedlejší křídlo šířka 68 cm), otevírají se směrem do zádveří. Dveře těsně kopírují dvoukřídlá mřížová vrata, ta se však otevírají opačným směrem do zahrady.

Pěšiny v zahradě mají nezpevněný štěrkový povrch a tvoří obvod centrální travnaté ploše s dominantním žulovým bazénkem, několika vzrostlými stromy a bronzovými plastikami. Při jižní zdi je štěrková cesta vyvýšená (+7 schodů). Podél severní strany je nižší zídka (výška 86–98 cm), která částečně umožňuje výhled do Jeleního příkopu. V zahradě jsou rozmístěné dřevěné stolky se židlemi.

Zahrada je veřejnosti zpřístupněna pouze v rámci vstupného do Šternberského paláce.

Hygienické zázemí

Za stejnými dvoukřídlými dveřmi (šířka 2x 64 cm; práh výška 5 cm), které vedou z nádvoří do zahrady, odbočuje prostorná chodba k toaletám.

Vstupní dveře na toalety jsou dvoukřídlé (hlavní křídlo šířka 56 cm, vedlejší křídlo šířka 58 cm). Vedlejší křídlo dveří nelze otevřít! Následuje prostorná předsíň (šířka 130 cm, hloubka 268 cm). Jednokřídlé dveře do upravené kabiny WC jsou označené a otevírají se mechanicky směrem ven. Přístup k míse z pohledu od vstupu do kabiny je zprava. Prostor pro vozík vedle WC mísy je dostatečný (šířka 90 cm). Toaletní mísa je vybavena dvěma sklopnými madly. Toaleta je hodnocena jako běžné WC z důvodu zúženého průchodu do předsíně.

Parkování

Vyhrazené parkovací stání se nachází vedle parkové plochy před budovou Šternberského paláce.

Galerie:
Šternberská zahrada   Šternberská zahrada   Šternberská zahrada   Šternberská zahrada   Šternberská zahrada   Šternberská zahrada   Šternberská zahrada   Šternberská zahrada   Šternberská zahrada
Mapa