ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Zahrada Černínského paláce

Zeleň
Kontakty


Praha 1





Přístupnost objektů
Obtížný povrch ANO Obtížný sklon ANO Bezbariérový vstup hlavním vchodem ANO Bezbariérový vstup bočním vchodem NE Schody ANO Točité schodiště NE Výtah běžný NE Plošina nebo výtah jen pro osoby s omezenou schopností pohybu NE Ližiny nebo rampa ANO Úzké dveře nebo průjezdy NE Přístupná toaleta NE Částečně přístupná toaleta NE Nepřístupná toaleta NE

Popis:

Zahrada přiléhá k boční severní straně Černínského paláce, ve kterém v současnosti sídlí Ministerstvo zahraničí ČR. Areál má dva koncepčně oddělené celky, starší geometricky upravenou část a část novou s volnou kompozicí.

Přístupové cesty

Přímý vchod do zahrady se nachází na Loretánském náměstí naproti Loretě. Ke vstupu do zahrady se z Loretánské ulice svažuje chodník (sklon až 9 %) s mozaikovou dlažbou, na němž jsou místy výrazná zúžení (průjezdová šířka min. 64 cm). Přilehlá vozovka má povrch z hrubé historické dlažby, která před vstupní bránou zahrady přechází v nájezd (sklon 8 %) z menších žulových kostek. Na vstupní dvoukřídlou bránu (šířka 2x 160 cm) navazuje bez převýšení rovná mlatová plocha před severním průčelím Černínského paláce.

Areál

Hlavní severojižní osa starší části zahrady spojuje velkorysou vyvýšenou terasu Černínského paláce a Kaňkův pavilon (oranžerii), přičemž protíná nejprve terasu horního bazénku, za nímž se ukrývá dolní kaskádová kašna. Celý prostor je v mírném svahu, který vyrovnávají krátká schodiště. První z nich, u bazénku, lze obejít postranní pěšinou.

Terasu paláce s cihlovou dlažbou lemuje schodiště (+7 schodů), které překonává přímá jednoramenná rampa (sklon 8,3 %, šířka 169 cm, délka 890 cm) po levé straně. Rampa má drsný povrch a jednostranné madlo (výška 94 cm).

Povrch všech cest v areálu tvoří udržovaný mlat. Výjimkou je dlážděné prostranství před oranžerií, ze kterého směrem nahoru vybíhá v prudším sklonu (až 11 %) cesta ze žulových kostek do novější části zahrady. Ta je převážně v rovině a při severní straně bez převýšení navazuje na výškovou úroveň plochy před palácem. K dispozici je několik laviček.

Zahrada je pro veřejnost otevřena v denních hodinách od května do října.

Hygienické zázemí

Veřejné hygienické zázemí není součástí zahrady. Využít lze veřejné WC v ulici Pohořelec, č. 111/25 s přístupnou kabinou. Vstup do objektu toalet je mírným nájezdem (sklon 8 %, délka 70 cm), vpravo u vstupu je umístěna zvonková signalizace (výška 110 cm). Jednokřídlé dveře (šířka 80 cm) se otevírají mechanicky směrem dovnitř předsíně (šířka 161 cm, hloubka 366 cm).

Jednokřídlé dveře do WC kabiny jsou označené a otevírají se mechanicky směrem ven. Přístup k míse z pohledu od vstupu do kabiny je zleva. Prostor pro vozík vedle WC mísy je dostatečný (šířka 95 cm). Toaletní mísa je vybavena jedním sklopným a jedním pevným kratším madlem (délka 59 cm), kotveným na boční stěně. Madla mají velkou osovou vzdálenost (77 cm).

Parkování

U vstupu do zahrady je parkovací plocha pro držitele rezidentské karty. Šest vyhrazených parkovacích stání se nachází před hlavním vstupem do Černínského paláce.

Galerie:
Zahrada Černínského paláce   Zahrada Černínského paláce   Zahrada Černínského paláce   Zahrada Černínského paláce   Zahrada Černínského paláce   Zahrada Černínského paláce   Zahrada Černínského paláce
Mapa