ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Zahrada Na Baště

Zeleň
Kontakty


Praha 1





Přístupnost objektů
Obtížný povrch ANO Obtížný sklon NE Bezbariérový vstup hlavním vchodem NE Bezbariérový vstup bočním vchodem NE Schody ANO Točité schodiště NE Výtah běžný NE Plošina nebo výtah jen pro osoby s omezenou schopností pohybu NE Ližiny nebo rampa NE Úzké dveře nebo průjezdy NE Přístupná toaleta NE Částečně přístupná toaleta NE Nepřístupná toaleta NE

Popis:

Zahrada Na Baště leží v západní části areálu Pražského hradu, v místě bývalého opevnění. Její současná moderní úprava ve stylu italských a japonských zahrad pochází z první poloviny 20. století a je dílem slovinského architekta Josipa Plečnika.

Přístupové cesty

K zahradě vede široká kovová brána umístěná vedle Arcibiskupského paláce na Hradčanském náměstí. Přístup je také možný na východní straně z II. hradního nádvoří průjezdem v paláci.

Z Jeleního příkopu do areálu stoupá víceramenné Kyklopské schodiště.

Areál

Zahrada je umístěná na zvýšené terase, kam vede kruhové schodiště (+5, +5 schodů). Navazující plocha pravidelně osázená tújemi je vysypána jemným štěrkem.

Střední část s jezdeckým schodištěm vedoucím k terase Španělského sálu zabírá trávník s několika stromy. V severozápadním cípu zahrady je malý restaurační pavilon s  venkovní zahrádkou. Do interiéru vede +1 schod (výška 14 cm).

Zahrada je volně přístupná veřejnosti po celý rok.

Hygienické zázemí

Upravená kabina se v areálu nenachází, součástí kavárny je pouze běžné WC. Přístupná toaleta (dveře šířka 80 cm; kabina šířka 170 cm, hloubka 172 cm) je součástí veřejných toalet na III. nádvoří Pražského hradu.

Parkování

Vyhrazené parkovací stání je k dispozici na Hradčanském náměstí.

Galerie:
Zahrada Na Baště   Zahrada Na Baště   Zahrada Na Baště   Zahrada Na Baště   Zahrada Na Baště   Zahrada Na Baště
Mapa