ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Zahrada na terase Jízdárny Pražského hradu

Zeleň
Kontakty


Praha 1





Přístupnost objektů
Obtížný povrch ANO Obtížný sklon NE Bezbariérový vstup hlavním vchodem NE Bezbariérový vstup bočním vchodem ANO Schody ANO Točité schodiště NE Výtah běžný NE Plošina nebo výtah jen pro osoby s omezenou schopností pohybu NE Ližiny nebo rampa NE Úzké dveře nebo průjezdy NE Přístupná toaleta NE Částečně přístupná toaleta ANO Nepřístupná toaleta ANO

Popis:

Terasa Jízdárny, inspirovaná barokními zahradami, vznikla v polovině minulého století na střeše hradních garáží. Těsně přiléhá na budovu Jízdárny Pražského hradu, která se nachází v ulici U Prašného mostu. 

Přístupové cesty

Od zastávky tramvaje Pražský hrad s upraveným přechodem směřuje k zahradě rovný chodník s mozaikovou dlažbou.

Přímý, avšak bariérový vstup na terasu, vede z ulice U Prašného mostu. Nachází se vlevo od hlavního vchodu do budovy Jízdárny. Jednokřídlé dveře (šířka 103 cm) se otevírají směrem dovnitř. Za nimi je krátký průchod ke schodišti (+16 schodů), které ústí na terasu a do přilehlé kavárny.

Schodiště lze obejít jízdárenským dvorem přiléhajícím k pravé straně hlavní budovy. Za bránou do dvora (šířka 2x 176 cm) stoupá v délce 10 m široká vjezdová cesta v podélném sklonu (7–8 %). Její povrch tvoří hrubá dlažba ze žulových kostek. Samotná plocha dvora je už v rovině. Mírně opět klesá odbočka podél zadní strany Jízdárny, která vede ke vstupní kovové brance (šířka 105 cm) na terasu. Zadní vstup je však uzamčený. Branku na vyžádání otevře ostraha objektu. Obousměrná zvonková signalizace (výška 109 cm) se nachází před hlavním vstupem Jízdárny vpravo.

Areál

Terasa má jednoduché rozvržení, podélně je bez dalšího převýšení rozdělena na vydlážděnou část s rovnou velkoformátovou dlažbou při jižním průčelí Jízdárny a zatravněnou plochu s fontánami, pravidelně dělenou cestičkami s mlatovým povrchem.  V rohu zahrady, v blízkosti vstupu z Prašného mostu, je umístěná kavárna s venkovním posezením.

Areál je volně přístupný veřejnosti od dubna do října.

Hygienické zázemí

Částečně přístupná samostatná toaleta (dveře šířka 90 cm; kabina šířka 140 cm, hloubka 266 cm) se nachází za vstupem na terasu. Pod schodištěm (v uliční úrovni) vpravo je vchod k hygienickému zázemí jednokřídlými dveřmi (šířka 125 cm), na které navazuje chodba ve sklonu (sklon 8,8 %; šířka 180 cm, délka 600 cm). Kabina je umístěna za turniketem, kolem nějž umožní průchod personál. Přístup k míse WC z pohledu od vstupních dveří je zleva (šířka 72 cm). Mísa WC je opatřena pevným a sklopným madlem.

Parkování

Nejbližší vyhrazené parkovací stání se nachází na Hradčanském náměstí před budovou Šternberského paláce.

Galerie:
Zahrada na terase Jízdárny Pražského hradu   Zahrada na terase Jízdárny Pražského hradu   Zahrada na terase Jízdárny Pražského hradu   Zahrada na terase Jízdárny Pražského hradu   Zahrada na terase Jízdárny Pražského hradu   Zahrada na terase Jízdárny Pražského hradu   Zahrada na terase Jízdárny Pražského hradu
Mapa