ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Zahrada Nebozízek

Zeleň
Kontakty


Praha 1





Přístupnost objektů
Obtížný povrch ANO Obtížný sklon ANO Bezbariérový vstup hlavním vchodem ANO Bezbariérový vstup bočním vchodem NE Schody ANO Točité schodiště NE Výtah běžný NE Plošina nebo výtah jen pro osoby s omezenou schopností pohybu NE Ližiny nebo rampa NE Úzké dveře nebo průjezdy NE Přístupná toaleta NE Částečně přístupná toaleta NE Nepřístupná toaleta ANO

Popis:

Zahradu Nebozízek ohraničuje na západě Růžový sad, na severu lanová dráha a na jihu Hladová zeď.

Areál se rozkládá na příkrém svahu propleteném systémem cest, při kterých lze najít několik soch významných osobností české kultury. Nejznámější z nich je patrně pomník básníka Karla Hynka Máchy.

Přístupové cesty

Nejlepší, nikoliv však optimální přístupová cesta do zahrady vede z ulice Újezd v blízkosti křižovatky s ulicí Vítězná. Přilehlé přechody mají sice snížené obrubníky, povrch vozovek však tvoří hrubá historická dlažba.

Po levé straně masivního schodiště se sedmi bronzovými postavami – petřínského památníku obětem komunismu – vede strmá cesta (sklon 14 %) s dlažbou ze žulových kostek v délce přibližně 30 metrů do tzv. Jiřinkového sadu. Rovnou plochou na úpatí Petřína se záhony cibulovin, letniček a hlíznatých květin podélně procházejí dvě široké mlatové cesty až k budově dolní stanice lanovky. Odtud do zahrady Nebozízek stoupá (sklon 14 %) další třicetimetrový chodník s žulovou dlažbou, na nějž přímo navazuje systém asfaltových cest.

Další možností je vstup ze sousední Seminářské zahrady, a to přes mostek nad dolní stanicí lanovky nebo průchodem pod lanovou dráhou v blízkosti restaurace Nebozízek. (Podrobnější informace o spojkách mezi areály a lanovce jsou uvedeny v popisu Seminářské zahrady.)

Přístupová trasa z vrcholu Petřína do horních partií Nebozízku je bariérová. Na rozdvojené cestě, která vede od Štefánikovy hvězdárny průchodem v Hladové zdi, jsou v obou směrech schodiště.

Areál

Povahu tras v celé zahradě určuje její poloha ve svahu. Cesty s prudšími sklony (10–17 %)se volně klikatí šikmo vrstevnicemi od vrcholu až k úpatí kopce. Mají vesměs asfaltový povrch, místy s výraznými poruchami či spárami, zejména v horní části. Vyrovnávací schodiště v dolních partiích areálu lze obejít.

Rovné prostranství je pouze před restaurací Nebozízek u stejnojmenné bariérové stanice lanovky. Prostorná vyhlídková terasa, jejíž povrch tvoří mozaiková dlažba, slouží z velké části jako venkovní restaurační zahrádka.

Hygienické zázemí

U restaurace Nebozízek jsou veřejné toalety bez upravené kabiny, přestože je na dveřích uvedený symbol přístupnosti. U vstupu jsou +3 schody, vedle nichž je prudký betonový nájezd (sklon 15 %).  Dveře toalet jsou jednokřídlé (šířka 84 cm) a otevírají se směrem do velké předsíně.

Parkování

Vyhrazené parkovací stání je umístěno v ulici Újezd před křížením s ulicí Vítězná. Chybí u něj však nájezd na chodník, přilehlá frekventovaná vozovka má povrch z hrubé historické dlažby.

Galerie:
Zahrada Nebozízek   Zahrada Nebozízek   Zahrada Nebozízek   Zahrada Nebozízek   Zahrada Nebozízek
Mapa