ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Zahrada V Jirchářích

Zeleň
Kontakty


Praha 1





Přístupnost objektů
Obtížný povrch NE Obtížný sklon NE Bezbariérový vstup hlavním vchodem NE Bezbariérový vstup bočním vchodem NE Schody ANO Točité schodiště NE Výtah běžný NE Plošina nebo výtah jen pro osoby s omezenou schopností pohybu NE Ližiny nebo rampa NE Úzké dveře nebo průjezdy ANO Přístupná toaleta NE Částečně přístupná toaleta NE Nepřístupná toaleta NE

Popis:

V centru Prahy se pro veřejnost nově otevírá zahrada u kostela sv. Michala mezi Národní třídou a Spálenou ulicí. Minimalisticky pojatá úprava prostoru působí příjemně a vzdušně.

Přístup do zahrady je však bariérový.

Přístupové cesty

Povrch ulice Opatovická, kde se nachází vstup do zahrady, tvoří hrubá historická dlažba. Přilehlý chodník s mozaikovou dlažbou je velmi úzký (šířka 57 cm).

Kovová brána (šířka 115 cm) z ulice V Jirchářích neslouží jako vstup pro veřejnost. Před bránou je povrch ulice dlážděný hrubou historickou dlažbou s proměnlivým sklonem až 8 %.

Areál

Vstup do zahrady tvoří masivní dřevěné dveře vsazené do obvodové zdi.  V jednokřídlých dveřích (šířka 126 cm), které se otevírají mechanicky směrem dovnitř, je kamenný práh (výška 6 cm, hloubka 25 cm). Zvonková signalizace u vstupu není.

Hlavní část zahrady tvoří obdélníková vyvýšená terasa, ke které vede od vstupních dveří zužující se chodníček (šířka 90–68 cm) s velkoformátovou dlažbou, na nějž po straně navazuje krátké schodiště (+5 schodů). Manipulační prostor pod schody je velmi stísněný.

Samotná terasa má jednoduché rozvržení, podélně je bez dalšího převýšení rozdělena na travnatou a o něco menší vydlážděnou část s rovnou velkoformátovou dlažbou. Několik solitérních stromů je rozmístěno volně na ploše.

Na západní straně z terasy sestupuje druhé schodiště (-3 schody), od nějž vede podél přilehlé Školičky u sv. Michala chodníček (šířka min. 130 cm) k bráně do ulice V Jirchářích.

Hygienické zázemí

V areálu není přístupná ani částečně přístupná toaleta.

Parkování

Vyhrazené parkovací stání není k dispozici.

Galerie:
Zahrada V Jirchářích   Zahrada V Jirchářích   Zahrada V Jirchářích   Zahrada V Jirchářích   Zahrada V Jirchářích
Mapa