ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Zahrada Kinských

Zeleň
Kontakty


Praha 5





Přístupnost objektů
Obtížný povrch ANO Obtížný sklon ANO Bezbariérový vstup hlavním vchodem ANO Bezbariérový vstup bočním vchodem NE Schody ANO Točité schodiště NE Výtah běžný NE Plošina nebo výtah jen pro osoby s omezenou schopností pohybu NE Ližiny nebo rampa NE Úzké dveře nebo průjezdy NE Přístupná toaleta NE Částečně přístupná toaleta ANO Nepřístupná toaleta ANO

Popis:

Zahrada Kinských se rozkládá na jižním a jihovýchodním svahu Petřína, což předurčuje její obtížně přístupný terén.

Přístupové cesty

Hlavní vstup do zahrady je z náměstí Kinských. Od široké kovové brány stoupá směrem k Letohrádku Kinských cesta s hrubší dlažbou a proměnlivým sklonem (6-10 %).

Na další otevřený vstup z ulice Na Hřebenkách navazuje asfaltová vrstevnice s relativně mírným sklonem (6-8 %), která vede až k jezírku se sochou lachtana.

Ostatní vstupy ze Šermířské ulice v horní části a ze sousední zahrady Nebozízek několika průchody v Hladové zdi jsou v zásadě bariérové z důvodů extrémních sklonů, nezpevněného povrchu nebo schodů.

Areál

Povahu tras v celé zahradě určuje její poloha ve svahu. Cesty s prudšími sklony (8–17 %) se volně klikatí šikmo vrstevnicemi od vrcholu až k úpatí kopce. Jejich povrch tvoří asfalt, případně hrubší dlažba. Nejprudší je svah tvořící propojení mezi „dolní“ a „horní“ částí zahrady, tedy mezi úsekem vedoucím od letohrádku (dolní část) a oblastí kolem pískovcových skal, vyhlídky a jezírka se sochou lachtana (horní část). Zvláště v polovině úseku blíže k Hladové zdi jsou serpentiny opravdu prudké (sklon až 20 %), ale pouze po nich lze obejít vyrovnávací schodiště středových partií areálu.

Rovné prostranství s mlatovým povrchem se nachází jen před Letohrádkem Kinských.

Výlet do parku je pro uživatele elektrických i mechanických vozíků vhodný pouze v doprovodu fyzicky zdatné a zkušené asistence.

Lavičky jsou rozmístěné rovnoměrně na celém území parku. Součástí areálu jsou dvě dětská hřiště.

  • Hřiště u dolní brány

Vstupní brána hřiště je dvoukřídlá (šířka 2x 140 cm). Rovný areál je z části dlážděný zámkovou dlažbou, dopadové plochy atrakcí tvoří písek a tráva. Hřiště je doplněno lavičkami a vlastním WC s upravenou kabinou (viz Hygienické zázemí).

  • Horní hřiště

Na dvoukřídlou vstupní bránu (šířka 2x 170 cm) navazuje cesta s hrubší dlažbou, která vede ke správcovskému domku. Atrakce jsou rozmístěné ve svažitém zatravněném terénu s dřevěnými schodišti a skluzavkami. V blízkosti atrakcí je několik laviček, hřiště má i vlastní hygienické zázemí. (viz Hygienické zázemí).

Hygienické zázemí

Toalety Dolní dětské hřiště

Toalety jsou součástí správcovského domku. Před vstupem do objektu je úzká rampa (sklon 16,5 %, šířka 89 cm, délka 124 cm). Částečně přístupná toaleta (dveře šířka 90 cm; kabina šířka 147 cm, hloubka 239 cm) je samostatná. Jednokřídlé dveře do WC jsou označené a otevírají se mechanicky směrem ven. Přístup k míse z pohledu od vstupu do kabiny je zprava. Prostor pro vozík vedle WC mísy je dostatečný (šířka 87 cm). Toaletní mísa je vybavena jedním sklopným a jedním pevným madlem.

Toalety Horní dětské hřiště

Toalety jsou součástí správcovského domku. Přístupová cesta k upravené kabině v úrovni suterénu má částečně nezpevněný travnatý a štěrkový povrch, nebo je dlážděná hrubší dlažbou. Částečně přístupná toaleta (dveře šířka 90 cm; kabina šířka 193 cm, hloubka 205 cm) je samostatná s přístupem přes předsíň (šířka 151 cm, hloubka 300 cm). Jednokřídlé dveře do WC jsou označené a otevírají se mechanicky směrem ven. Přístup k míse z pohledu od vstupu do kabiny je zleva. Prostor pro vozík vedle WC mísy je dostatečný (šířka 92 cm). Toaletní mísa je vybavena dvěma sklopnými madly. Kabina se uzamyká, klíč je k dispozici u správce, který sídlí v patře domku, k němuž vede kolem objektu výrazně svažitá cesta. S ohledem na tuto skutečnost je WC s jinak vhodnou dispozicí i dostatečným rozměrem hodnoceno jako částečně přístupné.

Parkování

Vyhrazené parkovací stání není k dispozici, po předchozí domluvě lze však parkovat u budovy Letohrádku Kinských.

Galerie:
Zahrada Kinských   Zahrada Kinských   Zahrada Kinských   Zahrada Kinských   Zahrada Kinských
Mapa